Kom igång med Krösus

Låt Krösus bevaka dina pensionsfonder. Du behöver bara ha en PC med Windows och en internetanslutning.


Steg 1. Ladda hem och installera Krösus

Börja med att ladda hem installationsprogrammet till din dator. Klicka på Ladda hem i den blå menyn här till vänster så visas en sida med information om hur man laddar hem och installerar Krösus.


Steg 2. Skaffa Licens

När Krösus är installerat och startar för första gången så visas följande rutor:

Välkommen till Krösus Ogiltlig licens

Klicka på knappen Hjälp så kommer du till licenssidan där du hittar en gratis licenskod för utvärdering. Markera och kopiera koden i webläsaren och klistra in den i kodrutan i Krösus. Klicka sedan på knappen Ändra.

giltlig licens

Klicka på Stäng när licensrutan visar att licensen är giltlig.


Steg 3. Hämta fondhistorik

Nästa steg är att Krösus kommer att hämta gamla och nya fondkurser från Internet. Det sker i princip helt automatiskt så du behöver bara klicka på OK och sen kan du luta dig tillbaka och titta på.

Krösus hämtar fondhistorik 2 Krösus hämtar fondkurser


Steg 4. Välj tidsperspektiv

När Krösus har hämtat fondkurserna är det dags att välja vilket tidsperspektiv du vill ha. Välj ett kort perspektiv om du är beredd att byta fonder ofta för bästa resultat. Välj ett långt perspektiv om du inte har tid eller lust att byta fonder så ofta. Välj tre månader om du är osäker. Du kan ändra senare om du ångrar dig.

Välj tidsperspektiv


Steg 5. Bocka för dina fonder

Nu är det dags att bocka för de fonder som du har valt.

Bocka för fonder

Titta i ditt Orange Kuvert och se efter vilka fonder din premiepension är placerad i. På andra sidan finns en översikt över din premiepensionsfonder. Du kan även logga in på Pensionsmyndigheten och titta där.

Orange Kuvertet

Krösus visar ett fönster med alla premiepensionsfonder som finns. Fönstret innehåller ganska mycket information och kan verka lite krångligt vid första anblicken, men du behöver inte förstå allting nu. Klicka på Namn i tabellhuvudet för att sortera fonderna i bokstavsordning. Dra i rull-listen på sidan av tabellen eller använd pil-tangenterna för att leta på en fond i taget. Bocka för fonderna genom att klicka i den lilla rutan till vänster. Klicka på Välj när du har bockat för alla dina fonder.

Krösus visar alla fonder


Steg 6. Klart

Nu visar Krösus en översikt över dina fonder. Detta är Krösus huvudfönster och kommer att visas varje gång du startar programmet. För varje fond visas resultat, trend, avvikelse och potential. Om du dubbelklickar på en fond så visas en graf med fondens utveckling.

Krösus huvudfönster

Krösus hämtar automatiskt nya fondkurser och visar alltid det senaste resultatet. Kolumnen Period visar vilka datum som Krösus baserar sina beräkningar på. Periodens längd beror på vilket tidsperspektiv du valde. Perioden kan även skilja lite mellan olika fonder eftersom de inte rapporterar sin kurs samtidigt.

Färgmarkeringen är Krösus sätt att göra dig uppmärksam på bra och dåliga fonder. Du kan ändra vilka regler Krösus ska använda för att färgmarkera fonder och vilka färger som ska användas. Men grundinställningen är rött betyder sälj och grönt betyder köp. Om en eller flera fonder är säljmarkerade så kommer Krösus att visa fonderna automatiskt när du loggar in på datorn. Tanken är att om det går bra för dina fonder så ska inte Krösus störa dig, men om det går dåligt så ska Krösus göra dig uppmärksam på det.

Om inga fonder är säljmarkerade och du är nöjd med resultatet så kan du stänga Krösus och ägna dig åt något annat. Om en fond är säljmarkerad bör du byta ut den, eller ändra reglerna för säljmarkering, annars kommer Krösus att störa dig varje gång du loggar in på datorn.